10: PAPA test (Papanicolau test)
i humani papiloma virus (HPV)

PAPA test je citološki obrisak vrata maternice koji služi kao probir  u dijagnostici cervikalnog karcinoma,  rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka vrata maternice.
Nakon uvođenja PAPA testa kao metode probira  značajno se smanjila pojavnosti karcinoma vrata maternice.

Razlikujemo dvije tehnike  citološkog probira  konvencionalni PAPA test i LBC PAPA test (liquid based cytology ili tekuću citologiju).

Kada učiniti prvi PAPA test?

Preporuka je učiniti prvi PAPA  test nakon stupanja u spolne odnose, ukoliko je PAPA test uredan preporuka je dalje redovita godišnja kontrola, no ukoliko su prisutne abnormalnosti u PAPA testu vremenski period između uzimanja PAPA testa se skraćuje.
Istraživanja su pokazala da je jedan od glavnih uzročnika u nastanku raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Procjenjuje se da 80 do 100% spolno aktivnih djevojaka u dobi do 25 godina dođe u kontakt s virusom. Ovisno o imunološkom statusu pacijentice, do infekcije dolazi samo u 30% slučajeva.

Postoji više od 130 tipova HPV virusa koji su podijeljeni u dvije skupine: niskorizični koji uzrokuju kondilome (bradavice) i visokrizični koji uzrokuju cervikalne displazije (CIN I, CIN II, CIN III) i rak vrata maternice.
HPV tip 16 i 18 najčešći su uzročnici teških displazija CIN II i CIN III te raka vrata maternice.

Što je HPV tipizacija?

HPV tipizcija je postupak anlize obriska  vrata maternice na prisutnost HPV virusa.

Preporuča se učiniti kod prisutnih abnormalnosti u PAPA testu i u praćenja poslije konizacije (dijagnostički i terapijski postupak kod kojeg se uzima isječak vrata maternice u obliku konusa).

Liječenje HPV infekcije

Liječe se vidljive promjene na koži i sluznicama, važno je jačanje imunološkog sustava, izbjegavanje konzumacije alkohola i pušenje, odgovorno spolno ponašanje.
Lijek za sam HPV  ne postoji no važnu ulogu u prevenciji ima cjepivo protiv HPV-a (mogu se besplatno cijepiti svi učenici osnovnih i srednjih škola, najbolje prije stupanja u spolne odnose).

Na tržištu su tri cjepiva,  a najčešće korišteno cjepivo pokriva 9 tipova HPV-a (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58).

Vrlo važno je informirati žene i muškarce o odgovornom spolnom ponašanju.